Praktische Hulp

NEN 1010 toepassen

      

Ondersteunende informatie bij het toepassen van NEN 1010.

Deze informatie kunt u raadplegen met een betaald abonnement

           

Probeer 30 dagen gratis
NEN website artikelen

    

Regelmatig publiceert NEN artikelen met uitleg over toepassing van de normen met handige informatie, ontwikkelingen en praktische toelichtingen. Deze artikelen zijn hier ook (gratis) in te zien.

Artikelen
Artikelen Mag1010

      

Mag1010 is een vaktijdschrift voor iedereen die betrokken is bij elektrotechnische installaties in de bouw, utiliteit, infrastructuur en industrie. Een deel van de artikelen wordt in Werken met NEN 1010 gepubliceerd, waarvan het grootste aantal alleen zichtbaar is met een betaald abonnement.

Mag1010

Omschakelen naar DC-distributie?

Training NPR 9090 over DC-installaties

Auteur: Henry Lootens
Datum: november 2019

De toename van lokaal, duurzaam opgewekte energie belast het elektriciteitsnetwerk met steeds meer pieken. In gebouwen kan dat slim worden ondervangen door energieopslag en de juiste energiesturingen. Alle nieuwe toevoegingen aan de installatie moeten dan werken op gelijkspanning of dit produceren.

De veelal op elektronica gebaseerde nieuwe toepassingen brengen grote uitdagingen met zich mee. De met Power Quality gemoeid gaande problemen steken in grote getalen weer de kop op. Denk aan verkorte levensduur, uitval van apparatuur en daardoor verhoogde onderhoudskosten van installaties.

Het energiesysteem is drastisch aan het veranderen. Vroeger hadden we een lineair energiesysteem met duidelijk gedefinieerde opwekkers en verbruikers. Anno 2019 hebben we veel bi-directioneel verbruik. De benodigde piekvermogens op het net zijn door de elektrificatie van ons leven eveneens flink aan het veranderen. Het benodigde aansluitvermogen van bijvoorbeeld een auto of een kookplaat laat ons huidige energienet op een campingnetje lijken met een zeer lage gelijktijdigheid. Dit vraag om herziening van ons huidige net, misschien zelfs wel met een andere vorm spanning.

Dat de initiële keuze voor AC de juiste was, zal niemand betwisten, zeker niet als het gaat om energiedistributie. Maar om moderne verbruikers en opwekkers aan te sluiten is bijna altijd transformatie van AC naar DC nodig. De cruciale vraag is daarom nu: als het overgrote deel van alle apparatuur op DC werkt, waarom schakelen we dan niet om naar DC-distributie? En hoe implementeren we dit in ons huidige AC-systeem?

Tijdens de training NPR 9090 zoeken we aan de hand van de praktijkrichtlijn en projecten uit het veld gezamenlijk naar antwoorden op deze vragen.